Vedtægter/Articles

VEDTÆGTER

for

Den udenlandske presseforening i Danmark / Foreign Press Association in Denmark

Union de la Presse étrangère au Danemark

CVR nr. 35954856

Disse love, vedtaget generalforsamlingen den 15. februar 2001,

afløser foreningens love af 19. februar 1998 og med seneste tilføjelser og ændringer pr. 21. juni 2016

samt 11. maj 2023.

Navn, hjemsted og formål

  • §1 Foreningens navn er “Den Udenlandske Presseforening i Danmark.” Dens hjemsted er København.
  • § 2 Det er foreningens formål at varetage medlemmernes journalistiske interesser som korrespondenter til blade, nyhedsbureauer, radio- og tv-selskaber i udlandet, i særdeleshed ved:

 1. at repræsentere medlemmerne overfor myndigheder, presseorganisationer, institutioner, ambassader og legationer, herunder ved udlevering af pressekort fra en dansk autoriseret udsteder.

 2. at arrangere informationsmøder i aktuel anledning med repræsentanter for regering, ministerier, erhvervs- og kulturliv og besøgende udenlandske delegationer,

 3. at virke for samarbejde med dansk presse,

 4. at virke for gode arbejdsbetingelser for korrespondenterne i Danmark

 5. at opretholde gode relationer til, og samarbejde med International Press Centre i København

 6. at arrangere faglige og sociale udflugter og sammenkomster

 

§ 3 Bestyrelsen kan nedsætte arbejdsudvalg til behandling af særlige opgaver.

 

 

Medlemskab

 

  • § 4
    1. Som udgangspunkt kan alle, der har et gældende medlemskab i et andet lands journalistforbund, få medlemskab i DUP ved præsentation af medlemskabsbevis/pressekort. Bestyrelsen kan i særlige tilfælde bede om yderligere dokumentation.
    1. Derudover optages ansøgere der uanset nationalitet kan bevise, at de er journalister, fotografer, videofotografer eller radio- eller tv-folk, der dækker Danmark for udenlandske eller fremmedsprogede medier, under fast ansættelsesforhold eller på freelancebasis.
    • 2.1 Ansøgninger om medlemskab drøftes i bestyrelsen, der herefter godkender eller forkaster Beslutninger om godkendelse eller forkastelse af medlemsansøgninger skal udelukkende træffes på basis af ansøgerens faglige kvalifikationer.
    • 2.2. En forudsætning for medlemskab er en fast adresse i

 

    1. Mangeårige medlemmer, der ikke længere arbejder på fuld tid eller er pensionerede, kan overgå til seniormedlemskab. Seniormedlemmer har stemmeret og De betaler ikke kontingent, men kan bevare deres pressekort. Ved fornyelse betales dog fuld pris for pressekortet.

 

    1. Medlemmer, der efter fortjenstfuldt virke i foreningen ved en generalforsamlingsbeslutning vælges til æresmedlemmer. Disse forsætter med at have stemmeret og valgbarhed uden at være

 

(Tidligere §§ 5 og 6 og 7 udgået)

§ 8

Som særlige medlemmer kan bestyrelsen optage diplomater og andre personer, hvis virksomhed kan være af særlig interesse for foreningen. Dette kan fx være presseattacheer, medarbejdere i udenrigsministeriet eller informationsfolk.

Særlige medlemmer har ikke stemmeret og er ikke valgbare. Disse medlemmer har adgang til Den Udenlandske Presseforenings arrangementer.

(Tidligere § 9 udgår)

 

 

Kontingent, regnskab, revision, formue

 

§10

Ved at begære optagelse i foreningen forpligter ordinære såvel som særlige medlemmer sig til inden for hvert regnskabsår at betale årskontingent til foreningen.

Optagelse i foreningen gælder ikke, før det beløb er betalt, der på optagelsestidspunktet svarer til den resterende del af det løbende regnskabsår.

Årskontingent fastsættes efter indstilling fra bestyrelsen på en ordinær generalforsamling og gælder uforandret, indtil bestyrelsen fremkommer med ny indstilling, og denne vedtages.

 

§ 11

 Regnskabsåret følger kalenderåret. Alle udlæg skal være afregnet, før regnskabsåret udløber. I modsat fald erstattes de ikke.

Kassereren afslutter og underskriver regnskabet og afleverer det senest tre uger før den ordinære generalforsamling til foreningens valgte revisor med alle bilag. Årsregnskabet, der opstilles af kassereren eller revisoren, forsynes med revisionspåtegning og skal om muligt udsendes til medlemmerne inden generalforsamlingen.

På den ordinære generalforsamling aflægger kassereren beretning om regnskabsåret. Derefter tager revisoren stilling til regnskabet og til spørgsmålet om decharge. Der stemmes ved håndsoprækning.

§ 12

Foreningens formue anlægges som følger:

1) Kontantbeløbet i kassen holdes så lille som muligt ved overførelse af beløb til giro- eller løbende bankkonto.

(Tidligere punkt 2 udgår)

3) Intet beløb må udlånes eller på anden måde udsættes for risiko. Det er heller ikke tilladt at kautionere i forbindelse med foreningens midler.

Bestyrelsen hæfter for, at disse bestemmelser overholdes. Ingen hæfter i øvrigt for foreningens forpligtelser, ligesom ingen kan rejse krav på foreningens formue eller andele heri eller på tilbagebetaling af indbetalt kontingent.

I tilfælde af foreningens opløsning omdannes foreningens formue, efter sidste generalforsamlings nærmere bestemmelse til et fond til fordel for udlandskorrespondenters journalistiske virke.

§12 a

Foreningen forpligtes ved underskrift af bestyrelsesformand og kasserer i forening. Formand og kasserer kan hver for sig råde over kreditkort og netbank til foreningens bankkonto.

Generalforsamling

 

§ 13

Foreningens højeste myndighed inden for disse vedtægters rammer er enhver generalforsamling. Den er beslutningsdygtig, når mindste en femtedel af de ordinære (journalistiske og ordinære) medlemmer er til stede efter indkaldelse med mindst en uges varsel ved meddelelse til samtlige medlemmer.

Hvis ikke en femtedel af de ordinære medlemmer er til stede, indkaldes en ny generalforsamling med samme varsel, og denne er beslutningsdygtig uanset antallet af fremmødte medlemmer.

Ordinær generalforsamling skal finde sted senest to måneder efter regnskabsårets afslutning. Ekstraordinær generalforsamling skal finde sted, hvis bestyrelsen beslutter det med almindeligt flertal, eller hvis det begæres af mindst ti ordinære medlemmer ved fremsendelse af formuleret og underskrevet medlemsforslag til beslutning. Indkaldelse skal ske hurtigst muligt efter beslutning henholdsvis begæring om ekstraordinær generalforsamling.

Stemmeafgivning i generalforsamlinger er kun mulig ved personligt fremmøde. Hvis mindste tre af de stemmeberettigede kræver det, skal afstemningen, bortset fra decharge, i alle tilfælde foregå skriftligt.

Foreningens sekretær fører protokol over trufne beslutninger. Protokollen underskrives af formanden.

§ 14

Generalforsamlingen indledes med valg af dirigent. Dagsorden for ordinær generalforsamling indeholder altid, og uden at dette kræver særlig meddelelse:

1.Formandens årsberetning om foreningens virksomhed i det forløbne år og forslag vedrørende det nye års program

2. Kassererens beretning, overslag over forventede indtægter og udgifter i det nye regnskabsår. Revisors udtalelser og afstemning om decharge i henhold til § 11.

3. Valg af bestyrelse i henhold til  §15

4. Valg af revisor og revisorsuppleant

5. Medlemsforslag, hvis disse er kommet bestyrelsen i hænde senest fire døgn før den ordinære

6. Eventuelt.

 

Bestyrelsen

 

§15

Foreningens bestyrelse består af syv medlemmer, som vælges for et år ad gangen. Formanden vælges direkte af generalforsamlingen. Genvalg kan ske uden begrænsning.

Ved formandsskifte indtræder den afgående formand automatisk i bestyrelsen for det følgende år som supplerende medlem.

Ved valg til bestyrelsen på generalforsamlingen har ordinære medlemmer uindskrænket stemmeret. Intet presseorgan kan være repræsenteret i bestyrelsen med mere end et medlem.

Bestyrelsen konstituerer sig ved at vælge en næstformand, kasserer og sekretær.

Hvis et medlem af bestyrelsen træder ud mellem to generalforsamlinger, vælger de tilbageværende bestyrelsesmedlemmer en efterfølger for resten af valgperioden.

§ 16

Bestyrelsen leder foreningen i overensstemmelse med vedtægter og generalforsamlingsbeslutninger.

Formanden eller i dennes fravær næstformanden indkalder til møde. Tre af bestyrelsens medlemmer kan forlange et møde indkaldt.

Ved deltagelsen af mindst halvdelen af medlemmerne er bestyrelsen beslutningsdygtig. Beslutninger træffes ved almindeligt flertal. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende.

§ 17

Bestyrelsen kan slette et medlem, hvis kontingentet ikke indbetales indenfor det løbende regnskabsår, og dette et meddelt skriftligt.

Anser bestyrelsen det for nødvendigt af andre grunde at udelukke et medlem af foreningen, skal den pågældende skriftligt gøres opmærksom herpå og have lejlighed til at fremføre sine synspunkter.

 

Ændring af vedtægter og foreningens opløsning

 

§18

Disse vedtægter og styrelsesregler kan kun ændres af en generalforsamling og under forudsætning af, at forslag herom har stået på dagsordenen. Ændringsbeslutninger kræver to tredjedeles flertal af de fremmødte stemmeberettigede.

Udelukket fra ændringer er § 19 om foreningens opløsning.

§ 19

 Forslag til foreningens opløsning kan kun nyde fremme, hvis en generalforsamling, under forudsætning af at forslag herom har stået på dagsordenen, beslutter det med to tredjedeles flertal.

Er dette tilfældet, skal forslaget sendes til skriftlig urafstemning blandt foreningens stemmeberettigede medlemmer. Fremkommer der også ved urafstemningen to tredjedeles flertal for opløsningen, skal denne ske ved det løbende regnskabsår udløb.

Før opløsning træder i kraft, skal der på en sidste generalforsamling, ved almindelig flertalsbeslutning, træffes afgørelse om de nærmere bestemmelser vedrørende foreningsformuens omdannelse til et fond.

Disse love, vedtaget generalforsamlingen den 15. februar 2001, afløser foreningens love af 19. februar 1998 og med seneste tilføjelser og ændringer pr. 21. juni 2016 og 11. maj 2023